Testování zaměstnanců

 

 

 

Od pondělí 17.1.2022 bude opět probíhat testování všech zaměstnanců na pracovištích, a to bez ohledu na to, zda jsou očkovaní či nikoli. Povinnost absolvovat testování se týká také živnostníků, jednatelů a dobrovolníků.

Vláda na svém jednání schválila mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví č.j. MZDR 461/2022-1/MIN/KAN o testování zaměstnanců.

Opatření nařizuje všem zaměstnavatelům zajistit pravidelné testování všech svých zaměstnanců na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2. To musí být provedeno na pracovišti prostřednictvím rychlého antigenního testu (RAT) určeného pro sebetestování (použití laickou osobou), a to s frekvencí dvakrát za týden. Druhý test zaměstnance smí proběhnout nejdříve třetí den po předchozím testování. Není-li zaměstnanec v den termínu testování přítomen na pracovišti zaměstnavatele, jeho preventivní testování se provede v den jeho příchodu na pracoviště.

Testovat se nemusí zaměstnanci, kteří se vzhledem k povaze práce na svém pracovišti nesetkávají se třetími osobami, za které se nepovažují osoby žijící s ním ve stejné domácnosti, nebo kteří nevykonávají práci na pracovišti. Za zaměstnance se podle mimořádného opatření považují také dobrovolníci a osoby, které se zdržují na pracovišti zaměstnavatele za účelem účasti na jeho činnosti a které nepodléhají povinnosti testování u jiného zaměstnavatele (např. osoba připravující se na výkon povolání nebo vykonávající praxi). Opatření nařizuje stejné testování jako zaměstnancům také všem OSVČ vykonávajícím hlavní samostatnou výdělečnou činnost na území České republiky a také všem osobám, které jsou orgánem nebo členy orgánu právnické osoby.

Výjimku ze sebetestování na pracovišti mají ti, kteří podstoupili s negativním výsledkem:

  • v posledních 72 hodinách RT-PCR vyšetření,
  • v posledních 24 hodinách rychlý antigenní test (RAT) na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 provedený zdravotnickým pracovníkem, nebo
  • preventivní testování podle mimořádného opatření u jiného zaměstnavatele.

Mimořádné opatření nařizuje zaměstnavatelům vést pro kontrolní účely evidenci provedených testů, a to v rozsahu: datum testování, jména a příjmení osob, které k danému datu podstoupily test, včetně uvedení jejich data narození, čísla pojištěnce a názvu zdravotní pojišťovny, u které jsou pojištěny, a výsledky testů, a uchovávat tuto evidenci po dobu 90 dnů. Dále je zaměstnavatel povinen zaslat místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví seznam osob, které byly testovány s pozitivním výsledkem, který obsahuje stejné údaje jako výše zmíněná evidence a kontaktní telefonní číslo testované osoby, a to nejpozději následující den po testování formou elektronického hlášení.

Pozitivně testované osoby musí bezodkladně uvědomit zaměstnavatele o plánované nepřítomnosti na pracovišti, pracoviště opustit a poskytnout součinnost místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví, který nařídí karanténu v délce trvání pěti dnů ode dne provedení testu. Karanténu může orgán ukončit, pokud osoba podstoupila v době po pozitivním výsledku testu vyšetření přítomnosti viru SARS-CoV-2 metodou RT-PCR s negativním výsledkem.

Vyhledávání

Novinky

Sportovci roku 2023 města Hradec Králové

Nejúspěšnější sportovci a sportovní kolektivy města Hradec Králové v kategorii mládeže a kategorii dospělých budou v rámci slavnostního večera vyhlášeni a oceněni. Dále budou…

více »

Podněty z SK, TJ a územních pracovišť ČUS k přípravě zákona o sportu

Vážení představitelé sportovních spolků, klubů, tělovýchovných jednot,   k této zprávě je přiložen dopis předsedy ČUS Miroslava Jansty s výzvou a možností pro…

více »

JAK UZAVŘÍT DPP PO NOVELE ZÁKONÍKU PRÁCE?

Převážná část novely je účinná již od 1. 10. 2023, některá ustanovení nabývají účinnosti později. Novela mimo jiné rozšiřuje informační povinnost zaměstnavatele uzavírajícího…

více »

DOTAČNÍ VÝZVA MŮJ KLUB 2024

Národní sportovní agentura zveřejnila Výzvu MŮJ KLUB 2024. Výzva je zaměřena na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování mládeže…

více »

Slunečná neděle přivedla na Den náborů a sportu rekordní počet dětí!

Druhou záříjovou neděli se uskutečnil ve venkovním areálu Slavie v Orlické kotlině třetí ročník Dne náborů a sportu za účasti celkem 42 sportovních klubů z Hradce Králové.

více »

Národní sportovní agentura zveřejnila výzvy MŮJ KLUB 2023 a MŮJ KLUB 2023 – Pohyb a zdraví – 2. kolo

Druhé kolo tradičních dotačních výzev je spuštěno od 13. září do 9. října a je určena žadatelům prvního kola, kteří neuspěli z důvodu administrativní chyby. 

více »
všechny novinky

Menu