Inspirace pro hradecká sportoviště v partnerském polském Walbrzychu

Přinášíme vám informace o víceúčelové sportovní hale v polském Walbrzychu, které je partnerským městem Hradce Králové. Předseda Královéhradecká unie sportu Jakub Lejsek Walbrzych několikrát navštívil a přináší možnost jak čerpat inspiraceiu našich severních sousedů. 

SPORTOVNÍ HALA WALBRZYCH
Dnes vám přináším informaci o víceúčelové sportovní hale ve Walbrzychu, kterou jsem již několikrát osobně navštívil. Od roku 2017 máme jako TJ Slavia Hradec Králové s místním volejbalovým klubem KPS Chelmiec Walbrzych navázanou spolupráci. V roce 2010 byl položen základní kámen a zahájena výstavba. V červnu roku 2013 byl sportovní kolos slavnostně otevřen. Cena byla 99,3 mil. PLN (téměř 630 mil. Kč). Stavbu prováděla městská společnost a byla financována z Ministerstva sportu (8 mil. PLN), z fondu ROP (6 mil PLN), z EU a úvěru (80 mil. PLN).
 
Aréna je o rozměrech: 48x28 metrů a výšce 12 a půl metrů. Lze v ní v jednom momentě využít: jedno plnohodnotné basketbalové hřiště, volejbalové hřiště, hřiště na házenou, sálový fotbal nebo tři tréninková hřiště oddělené závěsy.
 
Sportovní hala má 1800 míst k sezení na tribunách a v případě úpravy povrchu arény nabízí až 3000 míst. Osvětlení lze nastavit od 500 až do 1800 LUX. Zařízení je kompletně bezbariérové. 
 
Parketová podlaha arény je jako jedna z mála v Polsku vyrobena z kvalitního kanadského javoru a byla položena na speciální, technologicky vyspělý systém amortizovaných trámů. Díky tomu podlaha splňuje nejvyšší standardy NBA a umožňuje hraní basketbalových zápasů světové úrovně a dalších halových disciplín, což výrazně ovlivňuje bezpečnost a zdraví hráčů.
 
Vzhledem k tomu, že hala slouží také jako místo pro konání výstav, koncerty a kulturních akcí, je velmi dobře postaráno i o akustiku a kvalitní ozvučení. Je vybavena jedním z nejlepších světových reproduktorů od americké společnosti Community Pro.
 
Přednosti arény jsou: ideální tréninková a přípravná základna pro sportovce a sportovní oddíly, místo pro školní výuku a zázemí pro další formy pohybových a sportovních aktivit.
 
V horní části hlediště je oddělená část pro VIP a pracovní stanice pro televizní komentátory. V přízemí je také kompletní sociální a technické zázemí pro sportovce a funkcionáře oddílů. Součástí haly jsou rovněž:
 
- 4 šatny pro rozhodčí se sociálním zařízením
- 6 velkých šaten se sociálním zařízením pro sportovce
- místnosti pro regeneraci a masáže
- lékařská ordinace
- zázemí pro hřiště a vybavení hal
- kanceláře vedení haly
- prostory pro údržbu haly
Profesionální vybavení a zázemí haly jako ozvučení, osvětlení, parkety splňující celosvětové standardy, pokročilý elektronický systém výsledkových tabulek, specializovaná volejbalová palubovka, automatické závěsy a lapače míčů, stejně jako četné doplňky předních značek. Vše umožňuje organizaci akcí na nejvyšší úrovni jako jsou týmové hry včetně basketbalu, volejbalu, házené nebo futsalu. Stejně tak pro další sportovní disciplíny jako jsou stolní tenis, wrestling, judo, box, karate, badminton a mnoho dalších.
 
Součástí celého komplexu je:
- aquacentrum včetně sauny a regenerace
- hotel se 124 lůžky včetně restaurace
- konferenční zázemí
- posilovna a fitness tělocvična
- squashové kurty
 
Dále ke komplexu patří fotbalovýtadion, který má plnohodnotné hřiště s přírodní trávou a přes 4000 míst pro diváky a také další dvě moderní plnohodnotná fotbalová tréninková hřiště – s přírodním a umělým trávníkem. Tréninková hřiště jsou plně osvětlena, což se hodí zejména v zimě. Hráči mají k dispozici technické zázemí s osmi velkými, moderními a estetickými šatnami se sprchami.
 

Obrázky

Vyhledávání

Novinky

Sportovci roku 2023 města Hradec Králové

Nejúspěšnější sportovci a sportovní kolektivy města Hradec Králové v kategorii mládeže a kategorii dospělých budou v rámci slavnostního večera vyhlášeni a oceněni. Dále budou…

více »

Podněty z SK, TJ a územních pracovišť ČUS k přípravě zákona o sportu

Vážení představitelé sportovních spolků, klubů, tělovýchovných jednot,   k této zprávě je přiložen dopis předsedy ČUS Miroslava Jansty s výzvou a možností pro…

více »

JAK UZAVŘÍT DPP PO NOVELE ZÁKONÍKU PRÁCE?

Převážná část novely je účinná již od 1. 10. 2023, některá ustanovení nabývají účinnosti později. Novela mimo jiné rozšiřuje informační povinnost zaměstnavatele uzavírajícího…

více »

DOTAČNÍ VÝZVA MŮJ KLUB 2024

Národní sportovní agentura zveřejnila Výzvu MŮJ KLUB 2024. Výzva je zaměřena na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování mládeže…

více »

Slunečná neděle přivedla na Den náborů a sportu rekordní počet dětí!

Druhou záříjovou neděli se uskutečnil ve venkovním areálu Slavie v Orlické kotlině třetí ročník Dne náborů a sportu za účasti celkem 42 sportovních klubů z Hradce Králové.

více »

Národní sportovní agentura zveřejnila výzvy MŮJ KLUB 2023 a MŮJ KLUB 2023 – Pohyb a zdraví – 2. kolo

Druhé kolo tradičních dotačních výzev je spuštěno od 13. září do 9. října a je určena žadatelům prvního kola, kteří neuspěli z důvodu administrativní chyby. 

více »
všechny novinky

Menu