Otázky a odpovědi k žádosti MŮJ KLUB 2022

 

Od čtvrtka 21.10.2021 od 12 hodin lze podávat žádosti o dotaci z výzvy Můj klub 2022. Tato výzva je určena sportovním klubům, tělovýchovným a tělocvičným jednotám, které regionálně organizují sportovní činnost dětí a mládeže. 

Níže uvedené odpovědi na otázky vycházejí z praxe a z informací ze školení, které uspořádala Národní sportovní agentura pro pracovníky střešních organizací a sportovních svazů:

 

OBECNÉ DOTAZY

1) Dotaz: V letošním roce je potřeba finální žádost opatřit elektronickým podpisem (a poté elektronicky odeslat), nebo nechat úředně ověřeně podepsat (a poté odeslat v listinné podobě nebo v podobě autorizované konverze), nebo ji podepsat a poslat datovou schránkou žadatele. Není to administrativně náročnější?

Odpověď: Pouze na první pohled. Tím, že dochází ke ztotožnění žadatele již při podávání žádostí, bude z procesu administrace dotace vynechán jeden krok, a to zasílání konceptu rozhodnutí a jeho potvrzování. Tím by se měl celý proces zrychlit a zjednodušit.

2) Dotaz: Vzhledem k tomu, že novou podmínkou u žadatelů je regionální působnost, je oprávněným žadatelem klub, který má sídlo v Praze a vykonává svou činnost např. ve Středočeském kraji? Popř. vykonává sportovní činnost ve více okresech?

Odpověď: Ano, takový klub je oprávněným žadatelem.

3) Dotaz: U výzvy Můj klub 2022 je oproti loňsku upravené věkové rozmezí dětí a mládeže, které lze do žádosti zahrnout. Jedná se o děti ve věku 3 až 20 let. Lze nějak upřesnit, jak poznat, které děti můžeme do žádosti uplatnit?

Odpověď: Do žádosti budou zahrnuty děti narozené v období od 1.1.2002 do 31.12.2019, tedy ročníky narození 2002 – 2019 (viz. čl. 12 Výzvy).

4) Dotaz: Z výzvy Můj klub lze hradit pouze pravidelně se opakující pohybové aktivity, přičemž jedna tréninková jednotka musí mít alespoň 45 minut. Lze za pravidelnou sportovní aktivitu považovat tréninky v délce 90 minut, které se konají 1x za 2 týdny?

Odpověď: Bohužel ne. Sportovci bohužel nesplňují podmínky uvedené v bodu 12.1. Výzvy tak, aby mohli být zařazeni do jedné ze dvou kategorií. Kategorie 1 vyžaduje tréninky min. 1x týdně, kategorie 2 vyžaduje tréninky alespoň 2x týdně.

5) Dotaz: Lze uznat sportovní historii (viz čl. 6 Výzvy – Oprávněný žadatel musí ke dni podání žádosti uskutečňovat činnost v oblasti sportu min. po dobu 2 let) v případě, že sportovci přešli ze sportovní organizace, která měla právní formu „zapsaný ústav“, do sportovního spolku?

Odpověď: Ano, sportovní činnost vykonávanou pod jinou neziskovou organizací lze započítat do sportovní historie žadatele. Nebude uznatelné, pokud sportovci vykonávali sportovní činnost v organizaci, která je založena jako s.r.o. nebo a.s., popř. pokud byla sportovní činnost vykonávána pod fyzickou osobou-OSVČ.

6) Dotaz: V případě, že sportovec vykonává více sportovních disciplín (tzn. je evidován ve více sportovních odvětvích), musí splnit podmínku min. 6 soutěžních dnů za posledních 36 měsíců  v alespoň jednom sportovním odvětví, aby mohl být zařazen do kategorie 2, nebo se počty soutěžních dnů ze všech vykonávaných sportů sčítají?

Odpověď: Sportovec musí splnit podmínku min. 6 soutěžních dnů v min. 1 sportovním odvětví, tzn. počty soutěžních dnů se nesčítají.

7) Dotaz: Počet sportovců vykázaných v žádosti se stává závazným ukazatelem a členská základna v roce 2022 nesmí klesnout o více než 15 %. Bude rozhodující prostý počet sportovců, nebo budou sportovci kontrolováni jmenovitě? Jak bude probíhat případná kontrola?

Odpověď: NSA počítá s fluktuací v členské základně, tzn. rozhodující bude počet sportovců . Porovnávat se bude počet sportovců uvedený v žádosti o dotaci na rok 2022 a stav členské základny k 31.12.2022 (tedy poslednímu dni, kdy má být naplněn účel Výzvy). Kontrola bude probíhat prostřednictvím Rejstříku sportu, což znamená, že žadatelé budou muset členskou základnu v roce 2022 aktualizovat 2x – před podáním žádosti o dotaci na rok 2023 a poté k 31.12.2022. V případě, že pokles členské základny bude větší než 15%, bude žadatel povinen vrátit poměrnou část dotace.

 

REJSTŘÍK SPORTU

1) Dotaz: Žádost o dotaci z Výzvy Můj klub bude podávána na formuláři, který je součástí Rejstříku sportu. Je možné se do Rejstříku přihlásit obvyklým způsobem, tedy přes uživatelské jméno (IČO) a heslo?

Odpověď: Ano, tento způsob přihlašování prozatím funguje a ještě minimálně do konce roku fungovat bude. Po uplynutí určité lhůty (nejpozději k 30.6.2022) bude přihlášení do Rejstříku sportu možné pouze prostřednictvím jedné z forem e-identity (NIA).

2) Dotaz: Má přihlášení do Rejstříku přes e-identitu nějaké výhody?

Odpověď: V tuto chvíli bohužel ne. Oba způsoby přihlášení jsou rovnocenné a bez ohledu na způsob přihlášení je nutné po elektronickém odeslání žádosti vygenerovat PDF soubor a doručit jej NSA, a to buď elektronicky nebo v listinné podobě s nějakou z vyjmenovaných forem ověřeného podpisu.

3) Dotaz: V Rejstříku sportu se mi po přihlášení v některé ze sekcí točí kolečko, systém píše „Nahrávání“, ale nic se neděje. Co s tím?

Odpověď: Tento problém se nejčastěji vyskytuje v sekci Import/Export u prohlížeče Chrome, použijte jiný webový prohlížeč.

4) Dotaz: V žádosti o dotaci z Výzvy Můj klub 2022 budou evidováni pouze sportovci, u nichž je uveden stav „Ověřeno“ (popř. „Ověřeno RČ“ nebo „Ověřeno – registrováno“ atd.). Jak máme postupovat v případě, že máme v Rejstříku sportovce s uvedeným stavem „Nenalezeno“ (popř. „Nenalezeno opakovaně“)?

Odpověď: Pokud jste přesvědčeni, že všechny údaje sportovce jsou správné (jméno, příjmení, rodné číslo), je potřeba se obrátit na odd. Registrace ve sportu – viz kontakt ZDE. Připravte si prosím kartičku pojištěnce sportovce, jehož nenalezené údaje chcete řešit, popř. je  doplňte o adresu bydliště. Doporučujeme před kontaktováním NSA vše pečlivě zkontrolovat – někdy je důvodem stavu „Nenalezeno“ u daného sportovce maličkost – jako např. vynechaná čárka nad písmenkem ve jméně (místo „Adéla“ uvedete „Adela“), někdy je to speciální znak (apostrof nebo pomlčka v příjmení) nebo přesmyčka (místo „Karel“ uvedete „Karle“).

 

PŘÍLOHY ŽÁDOSTI

1) Dotaz: Jednou z povinných příloh žádosti o dotaci je potvrzení o vedení/založení účtu. Uznatelné je i doložení bankovního výpisu. Ten však neobsahuje povinné náležitosti jako IČO žadatele (pouze název žadatele a číslo bankovního účtu). Jak je možné toto vyřešit?

Odpověď: Žadatel může chybějící údaje na bankovní výpis doplnit ručně, příp. otiskem razítka.

2) Dotaz: Bude rozpočet, který žadatel přikládá k žádosti o dotaci, závazný?

Odpověď: Rozpočet je v jednoduché struktuře a bude mít pouze indikativní (informační) charakter. Jediným závazným limitem v rozpočtu je limit 50 %, které maximálně může žadatel použít na úhradu nákladů spojených s provozem a údržbou sportoviště. Před sestavováním rozpočtu je nutné mít hotový import sportovců do Rejstříku sportu, respektive žádosti jako takové. Rozpočtové výdaje musí odpovídat požadované částce dotace.

3) Dotaz: Jak máme prokazovat, že žadatel není v likvidaci či insolvenci (viz čl. 6, bod 6.1., odst. 10)?

Odpověď: Prohlášení o tom, že žadatel není v likvidaci či insolvenci bude součástí žádosti. Stejně jako např. prohlášení o tom, že žadatel uskutečňuje činnost v oblasti sportu min. 2 roky. Tyto skutečnosti není potřeba dokládat samostatnou přílohou.

4) Dotaz: Novinkou ve Výzvě je předkládání potvrzení o bezdlužnosti. V případě, že nemáme (a nikdy jsme neměli) žádné zaměstnance, tudíž nemáme co do činění ani se zdravotními pojišťovnami či Českou správou sociální zabezpečení, jak máme bezdlužnost doložit?

Odpověď: Ve středu 20.10.2021 byl vydán dodatek č. 1 k Výzvě Můj klub, který umožňuje nahradit jedno či více potvrzení o bezdlužnosti čestným prohlášením. Pokud žadatel doloží místo potvrzení čestné prohlášení, měl by mít absolutní jistotu, že nemá u zmíněných institucí žádné dluhy. Doporučujeme si nechat vystavit potvrzení alespoň od Finančního úřadu.

5) Dotaz: Jak získáme úplný výpis z evidence skutečných majitelů? Lze jej stáhnout z internetu?

Odpověď: Bohužel ne. Více se dozvíte v samostatném článku ZDE.

6) Dotaz: Jaké jsou další povinné přílohy žádosti?

Odpověď: Vyjma výše vyjmenovaných (potvrzení o bankovním účtu, rozpočet, úplný výpis z evidence skutečných majitelů, bezdlužnost) je třeba do žádosti přiložit ještě vyplněný formulář Prohlášení o identifikaci osob, v níž má žadatel podíl.

 

FORMULÁŘ ŽÁDOSTI

1) Dotaz: V žádosti hned v první sekci „Identifikace žadatele / akce“ je k vyplnění kolonka „Účel, na který chce žadatel o dotaci žádané prostředky použít“ – co do ní máme vyplnit?
Odpověď: Je třeba uvést vždy pouze ten účel podpory Stažení souboru: , na který chcete použít dotaci. Pokud chcete dotaci použít i na účel c) zajištění údržby a provozu sportovního zařízení ve vašem vlastnictví nebo dlouhodobém nájmu, výpůjčce, užívání apod., tak to můžete uvést pouze za předpokladu, že dotaci vždy použijete i na účel oblasti podpory a) a/nebo b).

 

 

2) Dotaz: Jaké datum máme uvést v kolonce „Lhůta, v níž má být tohoto účelu dosaženo“?
Odpověď: Vždy vyplňujte datum 31.12.2022.

3) Dotaz: Jak máme odpovídat na povinnou otázku č. 9 „Jsou uvedené osoby v otázce č. 8 ve vztahu k žadateli?“, když jsme v otázce č. 8 (počet trenérů) uvedli nulu?
Odpověď: Pokud jste do otázky č. 8 uvedli počet „0“, tak obě políčka v otázce č. 9 stejně zatrhněte, jelikož nula se u vás vztahuje k oběma variantám.

4) Dotaz: Lze odeslanou žádost zrušit a vyplnit novou? V přehledu žádostí chybí tlačítko na zrušení, které tam loni bylo.
Pokud chce žadatel skutečně žádost zrušit, je potřeba, aby zaslal na NSA „Žádost o zrušení žádosti“, na základě, které agentura odeslanou žádost zruší a žadatel si bude moci podat žádost novou (pouze v termínu podání žádostí). Pokud je v žádosti odstranitelná chyba (např. špatná příloha, chybně uvedená adresa, chybně uvedené číslo účtu atd.), je toto možné opravit následně v rámci formální kontroly žádosti. Pokud se jedná o chybu např. v členské základně či výši dotace, není možné toto v rámci kontroly opravit.

 

ZPŮSOBILÉ NÁKLADY

1) Dotaz: Po roce lze opět využít až 50% dotace na úhradu nákladů spojených s provozem a údržbou sportovního zařízení ve vlastnictví, výpůjčce či nájmu, přičemž nájem je uznatelný pouze v případě, že druhou smluvní stranou je stát, územní samosprávný celek (ÚSC), subjekty s majetkovou účastí ÚSC nebo jiné spolky působící v oblasti sportu. Které jsou subjekty s majetkovou účastí ÚSC?

Odpověď: Jedná se o obchodní společnosti (s.r.o. nebo a.s.), jejichž zakladateli nebo společníky jsou obec či kraj.

2) Dotaz: Lze rozdělit výdaje z jednoho daňového dokladu mezi více dotačních titulů – můžeme např. fakturu za nákup sportovního vybavení z poloviny hradit z dotace Můj klub a druhou polovinu z dotace města?

Odpověď: Ano, jen nesmí docházet k duplicitám, tzn. situacím, kdy jednu a tutéž korunu výdaje pokryjete ze dvou různých zdrojů.

3) Dotaz: Je způsobilým nákladem vydání za účast sportovců na zahraničních turnajích a soustředěních?

Odpověď: Ano.

4) Dotaz: Je operativní leasing (tedy forma nájmu) uznatelným výdajem?

Odpověď: Ano.

5) Dotaz: Budou soudní a další poplatky (např. za ověřování podpisů, autorizované konverze, potvrzení o bezdlužnosti) uznatelným výdajem z hlediska vyúčtování dotace Můj klub?

Odpověď: Ano, úhrady poplatků jsou součástí zabezpečení organizační funkce žadatele.

Zdroj: ptupraha.cz

Obrázky

Vyhledávání

Novinky

Sportovci roku 2023 města Hradec Králové

Nejúspěšnější sportovci a sportovní kolektivy města Hradec Králové v kategorii mládeže a kategorii dospělých budou v rámci slavnostního večera vyhlášeni a oceněni. Dále budou…

více »

Podněty z SK, TJ a územních pracovišť ČUS k přípravě zákona o sportu

Vážení představitelé sportovních spolků, klubů, tělovýchovných jednot,   k této zprávě je přiložen dopis předsedy ČUS Miroslava Jansty s výzvou a možností pro…

více »

JAK UZAVŘÍT DPP PO NOVELE ZÁKONÍKU PRÁCE?

Převážná část novely je účinná již od 1. 10. 2023, některá ustanovení nabývají účinnosti později. Novela mimo jiné rozšiřuje informační povinnost zaměstnavatele uzavírajícího…

více »

DOTAČNÍ VÝZVA MŮJ KLUB 2024

Národní sportovní agentura zveřejnila Výzvu MŮJ KLUB 2024. Výzva je zaměřena na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování mládeže…

více »

Slunečná neděle přivedla na Den náborů a sportu rekordní počet dětí!

Druhou záříjovou neděli se uskutečnil ve venkovním areálu Slavie v Orlické kotlině třetí ročník Dne náborů a sportu za účasti celkem 42 sportovních klubů z Hradce Králové.

více »

Národní sportovní agentura zveřejnila výzvy MŮJ KLUB 2023 a MŮJ KLUB 2023 – Pohyb a zdraví – 2. kolo

Druhé kolo tradičních dotačních výzev je spuštěno od 13. září do 9. října a je určena žadatelům prvního kola, kteří neuspěli z důvodu administrativní chyby. 

více »
všechny novinky

Menu