MAPING hradeckých sportovišť - TJ Sokol Hradec Králové

 

Seriál mapování hradeckých sportovišť zahájil předseda KHUS Jakub Lejsek

na TJ Sokol Hradec Králové.

 

Tělocvičná jednota Sokol Hradec Králové – Eliščino nábřeží

 

Areál Sokola Hradec Králové na Eliščině nábřeží se skládá z několika komplexů, a to velké sportovní víceúčelové haly, která je výhradně využívána basketbalovými lvicemi a školami. Dále pak zde nalezneme tělocvičnu pro basket, tělocvičnu na judo, tělocvičnu na zápas, tělocvičnu pro taekwondo, tělocvičnu pro jógu, Tyršovu tělocvičnu, posilovnu, saunu. Nesmíme zapomenout na rozsáhlý venkovní areál určený atletice, který už má největší slávu za sebou. Atletický areál byl vybudován v minulém století.  Jedna část budovy je 90 let stará a ta druhá téměř 40 let.

 

Sokol Hradec Králové, to je téměř 1500 členů ve 12 oddílech. Mezi největší oddíly patří basketbal, atletika, judo, sportovní příprava

 

Nejzajímavější informace starosty Sokola Miroslava Volejníka:

 

Potřeba investice v areálu Sokola je přes 200 miliónů. Vlastní příjmy spolku jsou z pronájmu provozoven a od jednotlivých oddílů, které k tomu využívají členské příspěvky. Dalšími příjmy jsou investiční a neinvestiční dotace města Hradec Králové, Královéhradeckého kraje, Národní sportovní agentury a v menší míře i od České obce Sokolské. Ve srovnání s hokejem a fotbalem je stále velký nepoměr. Z těchto financí jsme schopni sportoviště částečně udržovat a občas provést investice v řádech sta tisíc korun. Lepší cestu vidí v tom, až budou všechny neinvestiční i investiční dotace ze všech 3 zmiňovaných zdrojů statní zprávy a místních samospráv víceleté s jasně danými podmínkami dopředu, pak s nimi bude možno efektivněji nakládat.

Dalším problémem je až 30-40% spoluúčast na různé dotace, hlavně na rozvoj a údržbu sportovišť. Pokud by byla investice do oprav v řádech miliónů, TJ nebude žádat, protože nemá na zmíněnou spoluúčast.

 

 

Tři nejdůležitější budoucí investice Sokola jsou:

  • Rekonstrukce atletického areálu
  • Komplexní oprava vnitřních šaten cca 15 ( 5 šaten bylo v roce 20221 opraveno)
  • Výměna oken basketbalové haly a tělocvičny juda – velká tepelná ztrátovost

 

V Hradci Králové chybí moderní víceúčelová hala s mezinárodními parametry pro alespoň 1500 diváků a dále pak funkční atletický stadion včetně diváckého zázemí. Hradec Králové je ideálním místem ve středu České republiky pro pořádání mezinárodních akcí v kolektivních míčových sportech jako je basketbal a volejbal, házená a v atletice.

 

Závěr Jakuba Lejska:

 

Při návštěvě sportoviště jsme mohli vidět, že v neideálních podmínkách nám rostou basketbalové medailistky jak v kategorii dospělých i mládeže, stejně tak reprezentanti ČR v atletice, juda apod.

 

 

Bohužel hned při první návštěvě se utvrzujeme, že dokud nebude mít náš stát jasnou koncepci financování do sportovní infrastruktury, tak budeme spoléhat na finance od města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje, které nebudou nikdy dostačovat na investice v řádech desítek miliónů do sportovišť, které nejsou v jejich majetku.

 

Vyhledávání

Novinky

Sportovci roku 2023 města Hradec Králové

Nejúspěšnější sportovci a sportovní kolektivy města Hradec Králové v kategorii mládeže a kategorii dospělých budou v rámci slavnostního večera vyhlášeni a oceněni. Dále budou…

více »

Podněty z SK, TJ a územních pracovišť ČUS k přípravě zákona o sportu

Vážení představitelé sportovních spolků, klubů, tělovýchovných jednot,   k této zprávě je přiložen dopis předsedy ČUS Miroslava Jansty s výzvou a možností pro…

více »

JAK UZAVŘÍT DPP PO NOVELE ZÁKONÍKU PRÁCE?

Převážná část novely je účinná již od 1. 10. 2023, některá ustanovení nabývají účinnosti později. Novela mimo jiné rozšiřuje informační povinnost zaměstnavatele uzavírajícího…

více »

DOTAČNÍ VÝZVA MŮJ KLUB 2024

Národní sportovní agentura zveřejnila Výzvu MŮJ KLUB 2024. Výzva je zaměřena na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování mládeže…

více »

Slunečná neděle přivedla na Den náborů a sportu rekordní počet dětí!

Druhou záříjovou neděli se uskutečnil ve venkovním areálu Slavie v Orlické kotlině třetí ročník Dne náborů a sportu za účasti celkem 42 sportovních klubů z Hradce Králové.

více »

Národní sportovní agentura zveřejnila výzvy MŮJ KLUB 2023 a MŮJ KLUB 2023 – Pohyb a zdraví – 2. kolo

Druhé kolo tradičních dotačních výzev je spuštěno od 13. září do 9. října a je určena žadatelům prvního kola, kteří neuspěli z důvodu administrativní chyby. 

více »
všechny novinky

Menu