Evidence skutečných majitelů (aktualizováno)

 

Do evidence skutečných majitelů se od 1.6.2021 jako skutečný majitel spolku automaticky propíše fyzická osoba, která byla zapsána v rámci zápisu do veřejného rejstříku jako člen jeho statutárního orgánu. Spolky, které dosud vlastní zápis neučinily nebo požádají o automatický průpis, již nadále nebudou muset dělat změny v zápisu samy.

Od 1.6.2021 dochází ke spuštění automatického průpisu mezi veřejným rejstříkem a evidencí skutečných majitelů. Automatický průpis je mechanismus přebírání některých údajů z veřejných rejstříků a evidence svěřenských fondů do evidence skutečných majitelů. Fyzické osoby vedené ve veřejném rejstříku v určitých pozicích jsou s ohledem na naplnění zákonných předpokladů automaticky propsány jako skuteční majitelé. Automatický průpis zajišťuje sám informační systém. Automatický průpis je pro evidující osoby bezplatný.

Režim automatického průpisu podle § 38 Zákona o evidenci skutečných majitelů dopadá na příslušné právnické osoby zapsané ve veřejném rejstříku. Z obchodních společností průpis dopadá na společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti s jediným akcionářem. Dále dopadá na spolky (a pobočné spolky), zájmová sdružení právnických osob, mezinárodní nevládní organizace a bytová a sociální družstva.

K automatickému průpisu dochází tehdy, pokud evidující osoba dosud aktivně nezajistila zápis svého skutečného majitele prostřednictvím soudu nebo notáře; viz § 41 odst. 1 a § 61 odst. 1 ZESM. Automatický průpis primárně počítá s pasivitou evidujících osob. Pokud tedy evidující osoba zajistila zápis do evidence skutečných majitelů, automatický průpis na ní nedopadne. V takovém případě však má evidující osoba možnost automatický průpis jednoduše aktivovat, a to návrhem soudu nebo žádostí notáři (§ 61 odst. 2 ZESM).

Pro návrh soudu na zajištění automatického průpisu je třeba využít předepsaný formulář. Smyslem daného podání je, aby došlo (okamžitě či do budoucna) k zajištění evidování správných údajů o skutečném majiteli podle § 38 ZESM. Formulář návrhu na průpis je z povahy věci velmi jednoduchý. Předmětem návrhu může být jenom požadavek, aby byl aktivován režim podle § 38 ZESM. Za zajištění automatického průpisu soudem poplatek stanoven není. Notáři za úkon spočívající v aktivaci automatického průpisu mu náleží odměna ve výši 200 Kč. Pokud dochází k automatickému průpisu podle § 38 ZESM a evidující osoba jej chce přerušit, je třeba, aby aktivně zajistila zápis návrhem soudu nebo žádostí notáři.

 

Zdroj: Informační systém ESM

Zdroj: ptupraha.cz

 

Formulář naleznete ZDE.

Jak postupovat při vyplnění formuláře naleznete v příloze níže!

Obrázky

Vyhledávání

Novinky

Sportovci roku 2023 města Hradec Králové

Nejúspěšnější sportovci a sportovní kolektivy města Hradec Králové v kategorii mládeže a kategorii dospělých budou v rámci slavnostního večera vyhlášeni a oceněni. Dále budou…

více »

Podněty z SK, TJ a územních pracovišť ČUS k přípravě zákona o sportu

Vážení představitelé sportovních spolků, klubů, tělovýchovných jednot,   k této zprávě je přiložen dopis předsedy ČUS Miroslava Jansty s výzvou a možností pro…

více »

JAK UZAVŘÍT DPP PO NOVELE ZÁKONÍKU PRÁCE?

Převážná část novely je účinná již od 1. 10. 2023, některá ustanovení nabývají účinnosti později. Novela mimo jiné rozšiřuje informační povinnost zaměstnavatele uzavírajícího…

více »

DOTAČNÍ VÝZVA MŮJ KLUB 2024

Národní sportovní agentura zveřejnila Výzvu MŮJ KLUB 2024. Výzva je zaměřena na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování mládeže…

více »

Slunečná neděle přivedla na Den náborů a sportu rekordní počet dětí!

Druhou záříjovou neděli se uskutečnil ve venkovním areálu Slavie v Orlické kotlině třetí ročník Dne náborů a sportu za účasti celkem 42 sportovních klubů z Hradce Králové.

více »

Národní sportovní agentura zveřejnila výzvy MŮJ KLUB 2023 a MŮJ KLUB 2023 – Pohyb a zdraví – 2. kolo

Druhé kolo tradičních dotačních výzev je spuštěno od 13. září do 9. října a je určena žadatelům prvního kola, kteří neuspěli z důvodu administrativní chyby. 

více »
všechny novinky

Menu