5 důvodů proč se nechat očkovat, proti Covid - 19!

 

 

Česká unie sportu ve spolupráci s odborníky připravila 5 důvodů proč se očkovat proti Covid-19. 
 

1. SVOBODA POHYBU

Očkování sníží riziko nákazy Covid-19. Zejména u kolektivního sportu nebo společné tréninkové přípravy se odstraňuje nebo minimalizuje riziko rozvoje nákazy v celém týmu, vyřazení ze soutěže nebo odkladů utkání. V následujícím období – a s narůstajícím počtem očkovaných – lze očekávat vznik dokumentu, který očkování dosvědčí. Takzvaný „Covid-19 Immunity Pass“ bude svému majiteli přinejmenším umožňovat volnější pohyb bez vyžadování testů.

2. ZDRAVÍ A KARIÉRA

Stovky až tisíce odborných sdělení na téma Covid-19 a sport průkazně dokládají možná rizika včetně nezvratného poškození některých orgánů a konce sportovní kariéry. Sportovci a členové týmů se setkávají s ostatními kolegy ze zemí s jiným profilem endemických onemocnění a také jinými kmeny nového koronaviru. O to vyšší je naléhavost očkování! I mírné příznaky Covid-19 a pozitivní PCR test jsou ze sportovního hlediska daleko větším problémem nebo rizikem než mírná omezení tréninku, která jsou vynucená vakcinací.

3. DLOUHODOBÁ OCHRANA

Vakcíny používané v České republice mají vysokou efektivitu – přes 90 % – a měly by poskytnout ochranu minimálně v řádu vyšších jednotek měsíců. Není podstatné, jakým typem vakcíny se nechá člověk očkovat. Důležité je nechat se očkovat co nejdříve, jakmile to bude možné! Druhá dávka (přeočkování) však musí proběhnout stejným typem vakcíny. Drobné časové prodlevy a odložení přeočkování v řádu dnů až týdnů nehrají výraznou roli.

4. DLOUHODOBÁ VÝKONOST

Z dosud prováděných očkovacích akcí nejsou popisovány žádné statisticky významné dlouhodobé negativní dopady na výkonnost. Proto nelze očekávat jakékoli negativní ovlivnění sportovní výkonnosti ani u očkování. Krátkodobě, v prvních dnech po očkování, lze očekávat mírné negativní ovlivnění výkonnosti, a to i v souvislosti s možným přechodným výskytem vedlejších účinků. Na základě informací, které jsou k dispozici, by se sportovci mohli rychle vrátit k plnému tréninku. Doporučení a apel pro všechny sportovce zní: Nechte se očkovat!

5. VAKCÍNA UŽ JE NA DOSAH

Zatím se očkují nejvíce ohrožené skupiny obyvatelstva. Priority jsou v průběhu vakcinace zatím jiné než sport. Po rizikových a prioritních skupinách bude příležitost pro očkování sportovních reprezentantů a postupně všech zájemců z řad občanů, včetně sportovců. Na tom, aby se na státní sportovní reprezentaci nezapomnělo, pracují střešní sportovní organizace, Národní sportovní agentura a specializovaná zdravotnická pracoviště a společnosti.

Podrobné informace naleznete na stránká České unie sportu přímo ZDE. 

 

 

Zdroj: ptupraha.cz

Obrázky

Vyhledávání

Novinky

Sportovci roku 2023 města Hradec Králové

Nejúspěšnější sportovci a sportovní kolektivy města Hradec Králové v kategorii mládeže a kategorii dospělých budou v rámci slavnostního večera vyhlášeni a oceněni. Dále budou…

více »

Podněty z SK, TJ a územních pracovišť ČUS k přípravě zákona o sportu

Vážení představitelé sportovních spolků, klubů, tělovýchovných jednot,   k této zprávě je přiložen dopis předsedy ČUS Miroslava Jansty s výzvou a možností pro…

více »

JAK UZAVŘÍT DPP PO NOVELE ZÁKONÍKU PRÁCE?

Převážná část novely je účinná již od 1. 10. 2023, některá ustanovení nabývají účinnosti později. Novela mimo jiné rozšiřuje informační povinnost zaměstnavatele uzavírajícího…

více »

DOTAČNÍ VÝZVA MŮJ KLUB 2024

Národní sportovní agentura zveřejnila Výzvu MŮJ KLUB 2024. Výzva je zaměřena na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování mládeže…

více »

Slunečná neděle přivedla na Den náborů a sportu rekordní počet dětí!

Druhou záříjovou neděli se uskutečnil ve venkovním areálu Slavie v Orlické kotlině třetí ročník Dne náborů a sportu za účasti celkem 42 sportovních klubů z Hradce Králové.

více »

Národní sportovní agentura zveřejnila výzvy MŮJ KLUB 2023 a MŮJ KLUB 2023 – Pohyb a zdraví – 2. kolo

Druhé kolo tradičních dotačních výzev je spuštěno od 13. září do 9. října a je určena žadatelům prvního kola, kteří neuspěli z důvodu administrativní chyby. 

více »
všechny novinky

Menu