Informace o financování sportu v roce 2018

7. 11. 2017 proběhla v Praze konference „Problematika financování sportu s ohledem na platné legislativní předpisy ČR a EU“, konferenci svolala Česká unie sportu, Sdružení sportovních svazů ČR a SportovniListy.cz.

Účastníci konference se právem domnívali, že přítomný náměstek ministra školství Kovář dá jednoznačné odpovědi na otázky, jak bude probíhat financování sportu v roce 2018, kdy budou vypsané programy (MŠMT je jediné ministerstvo, které do dnešního dne nevypsalo jediný program). Dostali jsme odpovědi mlhavé, nejasné – dosud nebylo o ničem rozhodnuto, pracuje se na tom – expertní skupina (složení nám nesdělí, jsou tam zástupci sportu – nejsou, kdy uvidí zástupci sportu navržené programy ještě před vyhlášením – neuvidí), na znovu položené (důrazně) dotazy, kdy bude něco známo, odpověď – snad do 28. 11. a vyhlášení programů snad na začátku prosince. Pro naši organizaci (ČUS a národní svazy) nevýhodné, diskriminační podmínky (nemožnost posílat dále peníze dolů sdruženým spolkům – pouze pobočným – má pouze Česká obec sokolská) tam asi budou dále, bude se žádat ne o příspěvky, ale na základě projektů, o které se bude soutěžit, což je totální nesmysl pro sportovní prostředí, které poskytuje veřejné služby.

Na MŠMT panuje totální chaos, rozhodují nekompetentní úředníci, z prostředků určených na sport se vyvádějí peníze na školské projekty např. na školní výuku plavání atd. (podrobnosti v prvním odkazu), neschopností úředníků jsou nevyčerpané prostředky cca 1 mld. A do toho nám vráží „kudlu do zad“ Český olympijský výbor, potažmo jeho předseda Kejval, který naopak mimo vypsané programy, bez jakéhokoliv rozhodnutí a schválení obdržel od odcházející ministryně Valachové cca 80 mil., navíc se snaží zasahovat do kompetencí a suverenity národních svazů…Bližší podrobnosti na níže uvedených odkazech. Budu vás neprodleně informovat, jakmile MŠMT o něčem rozhodne.

Celá situace a přístup MŠMT k financování sportu, „hodila“ sportovní prostředí o několik let zpět, můžeme se jen dohadovat, zda je to způsobeno neschopností vedení a úředníků MŠMT nebo jsou za tím nějaké hry. V každém případě se jeví jako nutnost, prosadit vlastní ministerstvo pro sport nebo alespoň agenturu, kde budou lidi, kteří sportovnímu prostředí rozumí a jeho požadavky je nebudou obtěžovat, zkrátka pokračovat v tom, o co se léta snažíme, DÁT SPORTU ODPOVÍDAJÍCÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI A ZABEZPEČIT HO FINANČNĚ. Povědomí o naší zemi ve světě neudržují ani naši politici a kulturní garnitura, jsou to špičkoví sportovci. Otázkou je, jak dlouho se nám v tomto státě, který vystupuje jako „ nepřítel sportu“, bude dařit vychovávat nové talenty. Toto sdělení prosím berte jako moje osobní postřehy a moje osobní stanovisko ke stávající situaci.

 

Články k tomuto tématu si můžete přečíst zde:

cuscz.cz - Novinky

cuscz.cz - Novinky

Sportovnilisty.cz

Kralovehradeckenovinky.cz

 

Milena Fridrichová

tajemnice a místopředsedkyně

 

Královéhradecká unie sportu, z.s.

Habrmanova 192/2         

500 02 Hradec Králové

+420 604 571 185

fridrichova@cushk.cz             

www.cushk.cz/hk/

 

Vyhledávání

Novinky

Sportovci roku 2023 města Hradec Králové

Nejúspěšnější sportovci a sportovní kolektivy města Hradec Králové v kategorii mládeže a kategorii dospělých budou v rámci slavnostního večera vyhlášeni a oceněni. Dále budou…

více »

Podněty z SK, TJ a územních pracovišť ČUS k přípravě zákona o sportu

Vážení představitelé sportovních spolků, klubů, tělovýchovných jednot,   k této zprávě je přiložen dopis předsedy ČUS Miroslava Jansty s výzvou a možností pro…

více »

JAK UZAVŘÍT DPP PO NOVELE ZÁKONÍKU PRÁCE?

Převážná část novely je účinná již od 1. 10. 2023, některá ustanovení nabývají účinnosti později. Novela mimo jiné rozšiřuje informační povinnost zaměstnavatele uzavírajícího…

více »

DOTAČNÍ VÝZVA MŮJ KLUB 2024

Národní sportovní agentura zveřejnila Výzvu MŮJ KLUB 2024. Výzva je zaměřena na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování mládeže…

více »

Slunečná neděle přivedla na Den náborů a sportu rekordní počet dětí!

Druhou záříjovou neděli se uskutečnil ve venkovním areálu Slavie v Orlické kotlině třetí ročník Dne náborů a sportu za účasti celkem 42 sportovních klubů z Hradce Králové.

více »

Národní sportovní agentura zveřejnila výzvy MŮJ KLUB 2023 a MŮJ KLUB 2023 – Pohyb a zdraví – 2. kolo

Druhé kolo tradičních dotačních výzev je spuštěno od 13. září do 9. října a je určena žadatelům prvního kola, kteří neuspěli z důvodu administrativní chyby. 

více »
všechny novinky

Menu